Utolsó kommentek:

KisPeye · http://amiatoronybolkifer.blog.hu/ 2013.01.11. 08:32:41

„Az a kérdés, hogy ki képes olyan iramban megemészteni a beérkező információt, amilyen irányban azt több milliárd ember előállítja?” – a válaszod helyes, senki! :) De nem is kell. Mivel az információ lényegesen több mint régen, viszont akkor is csak 24 óra állt rendelkezésre és most is, alkalmazkodnunk kell. Ki kell (na jó: meg kell próbálni) kizárni minden felesleges információt, vagy későbbre halogatni a feldolgozását. Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy felmérjük, hogy felesleges-e az információ, valamilyen szinten fel kell dolgozni, de ez egy-egy pillanat. Legalábbis általában, nálam! :)

„Érdemes megfigyelni csak egyetlen nap alatt hányszor hangzik el a szó a szánkból:
„Gyerünk!”, „Siess!”, „Gyere már!” „ – ezek az egyik leggyűlöltebb szavak, amiket ismerek, a munkámon kívül (aminek sajnos velejárói ezek) igyekszem kizárni az életemből, van, hogy megtehetem, van, hogy nem. De nem szeretem őket, nagyon nem! :D

A kérdéseidre pedig a válaszaim a következők:

„Valóban el vagyunk késve, valóban le vagyunk maradva folyton?” – igen is, és nem is. Sajnos szerves része az életünknek az, hogy elvárásoknak kell megfeleljünk. Ezek pedig olyanok, mint az információ, mindig több lesz, viszont sohasem fog elfogyni. A másik oldalról pedig nem, ugyanis ha az ember beleszakad, akkor sem tud többet vállalni, mint amennyit elbír. Viszont ha nem marad magára, a nyugalomra, a belső harmónia megteremtésére ideje, akkor a „kötelezőt” sem fogja tudni a kellő színvonalon teljesíteni. Na ez a piszok nehéz feladat, megtalálni az egyensúlyt, de amint megvan, onnantól kezdve nincs elkésve sehonnan. :)

„Lehetséges egyáltalán „bárhová” is megérkezni az életben?” – Tudod, hogy egyáltalán hová indultál? Honnan tudod, ha megérkeztél? :)

„Hová is rohanunk, mi felé?” – bár elolvastam a bejegyzést többször is, az előző kérdés fejből jött. De a kérdés kétszer is jogos. Egy olyan „helyre” rohansz, amit nem is ismersz, nem tudod hova indultál, de a nagy rohanásban elveszíted a jelenedet? Anélkül meg nincs múlt… Akkor milyen jövő vár? :)

„El tudom fogadni, hogy nem vagyok képesek lépést tartani több milliárd ember által generált információs áradattal?” – Nem is akarok, mert felesleges és lehetetlen!

„El tudnánk fogadni, hogy az élet ritmusa nem egyenlő az információ áramlás ritmusával?” – az ember az egyetlen élőlény (legalábbis szerintem), aki egyrészt a saját erejénél jóval gyorsabb helyváltoztatásra képes, továbbá aki mindenhatónak hiszi magát, és komolyan azt gondolja, hogy természetellenesen gyors életritmust képes fenntartani huzamosabb ideig. Az első igaz, a másik viszont nagyon nem, rá kéne már jönni végre!! :D

„El tudjuk fogadni, hogy holnap reggel fel fog kelni a nap, még akkor is, ha nem „készülünk el” rá ??? „ – na pontosan itt a lényeg! Másnap MINDIG fel fog kelni a nap, függetlenül mindentől.

Én azt gondolom, hogy az emberiség saját magát hajszolta bele abba, hogy most szenved. Nem vagyok a fejlődés ellen, sőt, viszont a természetellenes és abnormálisan gyors fejlődésnek (ugyanúgy mint mindennek) megvan az ára! A kérdés már csak az, hogy ki mennyit fizet… :)

Bejegyzés: e-katica: "Gyorsulási verseny..."

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2012.04.08. 20:13:30

@saskakas: Kedes Saskakas, remélem más írásokban is találsz majd érdekeset, légy üdvözölve!

Bejegyzés: Szex, főzés, rajzolás - mi bennük a közös?

saskakas · http://www.galrolandphotography.com 2012.04.08. 18:20:40

Hello!
Én most olvasom a könyvet, és éppen a kézrajzoláson vagyok túl. :) Nagyon meglepett az eredmény!!
Mondom mindezt annak ellenére, hogy elég ügyesen rajzoltam már gyerek korom óta! Ezt örököltem .. :)
De ezzel az új szemlélettel élvezet a rajzolás, komolyan mondom. :) .. rajzoljunk ész nélkül!! .. :D (vagyis a csak a jobb felét használva! ;)

Bejegyzés: Szex, főzés, rajzolás - mi bennük a közös?

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2012.04.06. 11:05:11

"Gazdag akarsz lenni? Gondolj a rigóra és az ősemberre. Gondolj arra, hogy meztelenül jöttél erre a világra, és meztelenül térsz belőle vissza. Vendég vagy ezen a földön. Csak az a tied, amit a bőröd alatt hoztál és elviszel. Gazdag, aki egészséges. Aki erős. Aki nem szorul másra. Aki föl tudja vágni a fáját, meg tudja főzni ételét, meg tudja vetni ágyát és jól alszik benne. Aki dolgozni tud, hogy legyen mit egyék, legyen ruhája, cipője és egy szobája, amit otthonának érez." (Wass Albert)

Bejegyzés: FÉNYES Jövő (belegondoltál már, miért mondjuk: "Fényes" jövő?

garaboncos · http://elrendeltetett.blog.hu 2011.09.24. 01:03:13

Hamvas Béla ajánlóval kezdeni egy blogot: méltó merészség. Bormester tisztelőjeként meghajtom fejem.

Egyszer rég nekiálltam, hogy Szerb Antal kétkötetes munkájából összeszedjem a legjobb olvasnivalók gyűjteményét, de a végtelenbe nyúló lista elrettentett és a száz könyv ehhez képest már kivitelezhetőnek tűnik.

Ha a százas listából a legnehezebbet és talán a legfontosabbat keressük, az Jacob Böhme munkája, ami Hamvas Béla szerint "a világirodalom legnehezebb olvasmánya" lesz.

Böhme közvetítő volt. Az egész befogadása a rész érzékelését és értelmét meghaladja, ez belátható. Az emberi mértéken túli nem foglalható szavakba. Ezért a közvetítés csak misztikus sejtés és misztikus megtapasztalás útján történhetett.

A közvetítő látomásait leírta, de azok megértéséhez újabb közvetítő kell aki ezeket számunkra, hétköznapi halandók számára is elérhetővé teszi. A blog olvasóit érdekelheti, hogy e lista misztikus óriásának, Jacob Böhmének látomásait Karácson Gábor fordítja és tolmácsolja halandók számára is érthetően. Jómagam többször hallottam és csak ajánlani tudom.

Hamvas Béla, és természetesen a Karnevál méltó kortársa a Vörös Oroszlán, amit ehelyütt fontosnak tartok megemlíteni. Két útmutató lámpás a két könyv, melyekre e sötét órában éppúgy szükség van, mint bármikor. Vagy talán még inkább.

Bejegyzés: Hamvas Béla ajánló

garaboncos · http://elrendeltetett.blog.hu 2011.09.24. 00:36:31

Tegnap délidőben gyönyörű napsütésben találkoztam egy katicával. Mint katicák általában, ő is vertikális tengelyen, folyamatosan felfelé haladt. Amikor a csúcson érezte magát, szárnyacskáját próbálgatta, de repülni sajnos még nem tudott. Kezeimet cserélgetve új utat teremtettem neki. Sokáig figyeltem mozgását, mely az ő szempontjából egyenes volt és én körkörösnek láttam. A két nézőpont valós, de hiányzik belőlük a teljesség.

A teljesség több részek összegénél. Látszaton túli. Az anyagi világban a határ (szegély, part, tengerpart) nyújthat fogalmat róla. Ez a jelen, ahol csorba világunk szürke illúziójában találkozunk és szenvedünk és örülünk és újra szenvedünk, hogy már nem örülünk és örülünk, hogy már nem szenvedünk. Az idő illúziójából kilépni jó lenne. Jó lenne felébredni és egymást színről színre látván és ismervén egymásra barátságosan ráköszönni.

A bennem lakó istenség köszönti a benned lakó istenséget. Namaste.

Bejegyzés: Minek legyek "tudatos"? - avagy a "magasabb" tudatszintek hatása az életünkre

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2011.02.11. 20:47:26

@tan: addig még biztosan nem, egy ideig nekem is vannak, aztán, ha jó hosszan csinálom lassan elapadnak a gondolatok... és csak azt érzem, utólag megfogalmazva, hogy most miden a helyén van, olyan "jó"... De, lehet, hogy ez csak nekem jön be :)

Bejegyzés: Szex, főzés, rajzolás - mi bennük a közös?

tan 2011.02.11. 18:29:03

Szia Katica! Rég olvastam Tőled :-( Nagyon jók az ajánlásaid, de mi van akkor, ha én vasalás, más házimunka közben is remekül tudok gondolkodni, megtervezni a következő elvégzendő feladatomat. Akkor nem vagyok jobb agyféltekés módban???

Bejegyzés: Szex, főzés, rajzolás - mi bennük a közös?

jazoli 2011.02.01. 15:21:50

Írtam nemrégiben, aztán nem jelent itt meg:(
Kb. annyit, hogy hasonlókat olvastam Dale Carnegie könyvében (Hogyan győzzük le az aggódást - és kezdjünk élni)
Egy biztos sok mindent tudunk, de teszünk is érte?

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

jazoli 2010.10.25. 16:58:08

Ez most csak egy próbahsz. :)

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

fantasy_boy 2010.10.05. 22:25:15

Szia Katica!
Az is egy jól bevált technika nálam, hogy minden nehéz helyzetben keresek egy vagy több olyan dolgot is, ami elviselhetővé vagy akár még hasznossá is teszi azt az élethelyzetet, addig amíg meg nem oldom, vagy el nem múlik. Egy ilyen tipikus nehéz helyzet a szakítás, amikor egy hosszabb kapcsolat véget ér és fájdalmas. Ilyenkor azt mondom magamban, hogy most legalább több időt tudok a barátaimmal törődni, és tudatosan oda is figyelek, hogy ha már több szabadidőm lett akkor abból többet is szánjak rájuk. Vagy például késik a repülőgép átszálláskor, és utasok tömege mérgelődik - fantasztikus lehetőség olvasni :o) Persze mindkét példában ott van hogy az alaphelyzet valamilyen szinten tehetetlenné tesz, vagy nehézséget okoz, de miért ne használnánk ki még a rosszat is jóra?

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2010.10.05. 11:15:09

Örülök, ha nem unalmas még ez a sok okoskodás :)Mert tettekre váltani sokszor tényleg nehezebb, mint tudni, hogy hogyan kellene... :)

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

Ziva 2010.10.05. 11:09:18

Hát, jó hogy ilyesmiről írtál... számomra különösen azért, mert most éppen valahol eltévedtem az én sűrű sötét erdőmben... bár sejtem, és talán már látom is a kifelé vezető ösvényt, de azért jó néha nem csak sejteni, vagy éppen tudni (vagy sokszor csak tudni vélni) merre van az az út, hanem kívülről, mint egy szellemi elemózsia gyanánt kapni némi útravalót, hasznos tanácsot. :-)

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2010.10.04. 09:56:00

@tan: Kedves tan, én pedig nagyon köszönöm, hogy megírtad a véleményedet, nekem nagyon fontos, hogy mások mint gondolnak egy-egy témában, hiszen csak úgy tud kialakulni igazi párbeszéd közöttünk, én pedig nektek szeretnék írni, leginkább arról, ami titeket foglalkoztat! Szerintem sem írtam semmi újat, de krízisheyzetben az ember képtelen ilyen tisztán átlátni, az amúgy valószínűleg egyértelmű lehetőségeket. :)

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

tan 2010.10.03. 22:17:38

Katica! Nagyo szépen köszönöm ezt az összefoglalót! Megerősítettél, újra felidéztem írásod olvasása közben mindazt amit már sok helyen olvastam, hallottam. És már többször megtapasztaltam, hogy minden működik amiről írtál, csak az ember hajlamos elfelejti ezt. Mégegyszer köszönöm és várom a folytatást!

Bejegyzés: Krízishelyzetben I.

fantasy_boy 2010.09.17. 18:10:17

@e-katica: Nekem ebből az szűrődött le, hogy az alvásnál is fontosabb az álom, és hogy extrém helyzetekben érdekes titkokkal tud meglepni minket még a saját testünk is. Az igazi magyarázatot nem tudom, de ez így jó, nem kell mindent tudni. És ahogy mondani szokták, amibe nem halunk bele attól csak megerősödünk. A mindennapok értékét egy ideig jobban megérezzük és könnyebben tudunk vágyakozni azután, ami a miénk.
Jó olvasni téged, benézegetek majd időnként. Hasonló kérdések mozgatnak meg, és tetszik ahogy gondolkodsz.

Bejegyzés: Hát ennyi...

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2010.09.12. 18:18:16

@fantasy_boy: igen, ez tényleg érdekes. Lehet, hogy testen kívüli élményben volt részed? Örülök, hogy olvastál, és írtál is, remélem jársz még erre máskor is.

Bejegyzés: Hát ennyi...