A legutóbbi írásomban, Krízishelyzetben II. "Azonnal alkalmazható gyakorlati segítségek", megígértem, hogy még több információval fogok szolgálni arról, hogy mik azok a dolgok, amik azonnal segíthetnek nekünk pozitív dolgokra való ráhangolódásra. Következzen ezekből egy pár.
 
 
Megint csak meglep a magyar nyelv kifejező ereje, mikor azt mondja: „szükségem lenne már egy kis kikapcsolódásra”, vagyis, hogy „valaki kapcsolna már ki!!!”, pontosabban, hogy magunkat kapcsoljuk ki egy időre. Én azt hiszem rájöttem, mit is jelent ez a gyakorlatban, úgy értem, hogy megértettem mi az, amit valóban ki lehet, és ki is kell kapcsolnunk ahhoz. hogy valóban elmondhassuk: „most kikapcsolódunk”. :)
Rajztanulmányaim folyamán találkoztam egy zseniális könyvvel, Jobb agyféltekés rajzolás a címe és a gyakorlati részében figyelmes lettem arra a tényre, -ami a könyvben egy fejezeten át hosszan kifejtésre is kerül, - hogy a rajzolás, festés, ha jól csinálja valaki, jobb agyféltekés tevékenység. Sőt, mi több, azt is állítja ez a könyv, hogy a rajzolás nem azért nem megy sokaknak, a tévhittel szemben, miszerint egyszerűen nem tudnak rajzolni, vagy nincs kézügyességük, hanem azért mert nem tudják, hogy kell átváltani a napi megszokott bal agyféltekés gondolkodásmódjukból jobb agyféltekés módra. A rajzolás ugyanis kizárólag a jó és vélemény nélküli, valódi megfigyelésen alapszik, amit rendkívül akadályoz a bal agy folyton megnevező és véleményt alkotó okoskodása, gyakorlatilag ellehetetleníti a munkánkat, majd csodálkozunk, hogy a papírra nem az került, amit megfigyeltünk, hanem az, amit bal „felettes” agyunk súgott nekünk.
Hosszabban nem szeretném taglalni ezt a témát, hiszen erre ott van ez a csodálatos könyv, akit érdekel, annak melegen ajánlom, Magyarországon az Agykontrol kft. kiadásában jelent meg, akit érdekel.
Ajánlom már csak azért is, mert minden olyan tevékenység melyben a napi általános bal agyféltekés gondolkodásunkból kikapcsol bennünket, az-az átkapcsol jobb agyféltekés használtra -nem szívesen írom, hogy: gondolkodásmódba, mert a jobb agyféltekére nem jellemző az a fajta szavakban megfogalmazása a dolgoknak = gondolkodás, ami a bal agy sajátja. - egyben azt az érzést is nyújtja, hogy valóban kikapcsolódunk, mert egész nap zakatoló, örökké szövegelő bal agyféltekénk elcsendesedik és végre úgy érezzük, valóban pihenünk, aktívan, vagy passzívan.
A könyv szerint az egyik legismertebb, évezredek óta használt passzív formája a jobb agyféltekés módnak, a meditáció vagy a mantrázás például, de saját tapasztalatom szerint a főzés is az, illetve minden olyan tevékenység, amiben nincs szükségünk szavakra vagy gondolatokra ahhoz, hogy azt cselekedjük. Egyik fő ismertető jele annak, ha jobb agyféltekés módban vagyunk, hogy nem érzékeljük az idő múlását! Gondolom jó néhány ilyen cselekvés az eszünkbe jutott most, ugye? Igen, bizony, szerintem a szex is kifejezetten jobb agyféltekés tevékenység. (Hozzá kell tegyem, csak akkor persze, ha jól végezzük.) J Mi nők, szerintem jól ismerjük, milyen az, mikor, nem jobb agyféltekés módban végezzük, de ez sokkal kevésbé élményszerű, ha azon gondolkodunk, mi mindent kell még csinálnunk aznap, ugye hölgyeim?
Az igazi kikapcsolódáshoz tehát nem is kell mást tennünk, minthogy megkeressük, hogy mi az, az egyszerű tevékenység, ami segít átkacsolni a locsogó bal agyfélteke vezette gondolkodásmódunkat jobb agyféltekés módba, és akkor megszállhat bennünket végre egy kis valódi béke és nyugalom, és valóban elmondhatjuk, hogy kikapcsolódtunk.
Csak egy pár gyors ötlet, ami rövidebb –hosszabb időn belül garantáltan segít elcsendesíteni bal agyféltekénket. Látszólag értelmetlen dolgok például a legjobbak erre, mert a bal agyféltekénk feladja a próbálkozásait, azt mondja: „ennek semmi értelme, ebben nincs logika” úgy-hogy átadja a staféta botot a jobb agyféltekének és éppen ez az, amit mi szeretnénk.
Bármilyen értelmetlennek látszó, monoton tevékenység megteszi, pl: ülünk valahol és egy adott pontot bámulunk, (érdekes lehet, megfigyelni, hogy akár egy üres fehérre mázolt falon is képes bal agyféltekénk értelmes figurákat kihámozni a falból, és meg is nevezi őket :)
Vagy a könyvből csent példa alapján firkáljunk úgy egy lapra, hogy nem nézzük meg mit rajzoltunk, ne nézzünk a papírra, csak azt nézzük, amit le szeretnénk rajzolni, és részletesen kövessük a vonalakat, egy állandó vonalat húzva a papíron. Egy összegyűrt papírgalacsin is megteszi, vagy a tenyerünk erezetei, a lényeg, hogy, amit rajzolunk, legyen képileg bonyolult és minden logikát nélkülöző. Ebből a gyakorlatból pár perc is elég általában átkapcsolni jobb agyféltekés módba, mert a bal agyat gyors feladásra készteti, de ne nézegessük az órát, mert akkor minduntalan visszakapcsolunk bal agyba, a legjobb, ha beállítjuk az óránkat 5 percre, és csak az óra csörgésére hagyjuk abba a feladatot.
Aztán egészen egyszerű cselekvések, mint egy jó, nagytakarítás vagy egy nagy halom ruha kivasalása is egy idő után akarva-akaratlan jobb agyféltekés tevékenységekké válnak. Én például bevallom, nagyon szeretek házimunkát végezni, és most már talán értem, miért ragaszkodom hozzá, hogy ne más végezze el helyettem ezeket. J
Ami pedig nekem a legjobban bevált nagy krízisek esetén is: egy hosszú séta az erődben, vagy bárhol, aminek nincsen célja, csak maga a séta. Szerintem, nincs olyan probléma, ami megoldatlan maradna egy napi séta után, ha igen, akkor két nap biztosan elég lesz. :)
Vidám, jobb agyféltekés tevékenységgel teli napokat kívánok neked:
e-katica

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekmelengeto.blog.hu/api/trackback/id/tr132654228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tan 2011.02.11. 18:29:03

Szia Katica! Rég olvastam Tőled :-( Nagyon jók az ajánlásaid, de mi van akkor, ha én vasalás, más házimunka közben is remekül tudok gondolkodni, megtervezni a következő elvégzendő feladatomat. Akkor nem vagyok jobb agyféltekés módban???

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2011.02.11. 20:47:26

@tan: addig még biztosan nem, egy ideig nekem is vannak, aztán, ha jó hosszan csinálom lassan elapadnak a gondolatok... és csak azt érzem, utólag megfogalmazva, hogy most miden a helyén van, olyan "jó"... De, lehet, hogy ez csak nekem jön be :)

saskakas · http://www.galrolandphotography.com 2012.04.08. 18:20:40

Hello!
Én most olvasom a könyvet, és éppen a kézrajzoláson vagyok túl. :) Nagyon meglepett az eredmény!!
Mondom mindezt annak ellenére, hogy elég ügyesen rajzoltam már gyerek korom óta! Ezt örököltem .. :)
De ezzel az új szemlélettel élvezet a rajzolás, komolyan mondom. :) .. rajzoljunk ész nélkül!! .. :D (vagyis a csak a jobb felét használva! ;)

e-katica · http://www.egreskatinka.hu/ 2012.04.08. 20:13:30

@saskakas: Kedes Saskakas, remélem más írásokban is találsz majd érdekeset, légy üdvözölve!
süti beállítások módosítása